Socken/stad: Skön

Jag vill inte nämna namn på alla som under min barndom utpekades såsom innehavare av en s.k. spiritus (latin = ande), som enligt folktron kunde till dess innehavare dra pengar. Det skulle huvudsakligen vara män, som försvor sig åt den onde för att få tillräckligt med klingande mynt. En "spiritus" bestod av en spindel eller insekt som förvarades i en ask och matades med "nykter spott". Man trodde också så fort en karl ansågs förmögen, att han helt säkert hade en spiritus som gjorde honom förmögen. Han ansågs då av de flesta, särskilt under väckelsetiderna såsom en förlorad själ. - Detta skulle alltså vara ett fall, där även skönsbor varit med om att använda svart magi för eget bästa. I detta sammanhang må också åter erinras om hur kvinnor gjort sig en bara, bära, bjära eller vad det nu kallas.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 33-34. Sundsvall 1950.